Semínka
- Dýňová semínka
- Chia semíka
- Konopná semínka
- Lněná semínka
- Mák
- Quinoa
- Sezamová semínka
- Slunečnicová semínka
- Semínková směs
Nejprodávanější
Značky
Pokud patříte mezi milovníky máku a jeho zrníčka mezi zuby vám nevadí, pojďte si přečíst tento článek, který vám zabere stejně málo času, jako příprava dezertu na konci článku.
Mák patří mezi oblíbenou trojkombinaci náplně do buchet, ale také na první místo v žebříčku obsahu vápníku. Obsahuje ho totiž zhruba dvanáctkrát více než jakékoliv živočišné mléko. Vápník je v našem těle ze všech minerálním látek nejzastoupenější. Podílí se na tvorbě našich kostí, zubů a také zásaditosti krve, která je důležitá pro udržení zdravého organismu a prostředí, ve kterém se nemohou tvořit nemoce.
Obsah vápníku ve 100g máku je okolo 1400mg. Ve stejném množství je však i 1,62mg kyseliny šťavelové, která organismu brání v plném vstřebání a následkem je pouze 8-15% celkového vstřebání a to je 112 - 210mg. Živočišné mléko obsahuje 125mg vápníku ve 100ml mléka. Vstřebatelnost vápníků z mléčných produktů je 30%. To znamená, že ve stejném množství mléka najdeme okolo 40mg, třetina množství v máku. Pokud vás tedy zajímá váš příjem vápníku, zapřemýšlejte nad obohacením vašeho jídelníčku o mák a výrobky z něj. Ať už je to makové "nemléko" nebo dezert.
Mák je také bohatý na bílkoviny, a to z 18%. 18g bílkoviny ve 100g máku je pěkné množství na něco tak malého, jako jsou maková semínka.