Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Velikonoční beránek s mandlemi

Blíží se Velikonoce a my jsme si pro Vás připravili skvělý recept na beránka z třeného těsta. Určitě se před koledníky blýsknete a společně si na něm pochutnáte!

(zdroj receptu: www.kucharkaprodceru.cz)

Velikonoční beránek z třeného těsta s mandlemi

Množství: forma beránek o objemu 1,5 litru

Suroviny

  • 120 g másla
  • 210 g cukru krupice (1 lžíci cukru můžete nahradit pravým vanilkovým cukrem s kousky vanilky)
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 180 g polohrubé mouky
  • 75 g mletých mandlí
  • 5 strouhnutí citronové kůry
  • 90 ml mléka

Na vymazání:

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Formu vymažeme máslem. Hrubou moukou poprášíme vymazaný povrch tak, aby mouka všude ulpěla v poměrně výrazné vrstvě. Zbytek mouky vysypte.
  2. Máslo, sůl a polovinu cukru třeme až vznikne světlá, nadýchaná pěna. Postupně do ní přidáme žloutky, každý další až poté, co se předchozí žloutek beze zbytku vstřebal do pěny.
  3. Metličkou smícháme mleté mandle, mouku a citronovou kůru. Pokud máte jen celé mandle nebo mandlové lupínky, snadno je rozsekáme v příručním robotu se sekacím nástavcem.
  4. Bílky vyšleháme se špetkou cukru do měkké, bílé, řídké pěny. Postupně vešleháme zbytek cukru, až vznikne hustý sníh.
  5. K utřenému máslu postupně po několika částech vařečkou vmícháme střídavě mouku s mandlemi a mléko. Na závěr přidáme sníh. Nalijeme do připravené formy a stěrkou zarovnáme.
  6. Beránek se peče cca 60 minut. Po 45 minutách můžeme beránka kontrolovat – jemně odklopíme horní část formy a zkontrolujeme špejlí propečení.
  7. Upečeného beránka vyjmeme z trouby a necháme pár minut odpočinout ve spodní části formy. Poté vyklopíme.