Velikonoční beránek s mandlemi
Blíží se Velikonoce a my jsme si pro Vás připravili skvělý recept na beránka z třeného těsta. Určitě se před koledníky blýsknete a společně si na něm pochutnáte!
(zdroj receptu: www.kucharkaprodceru.cz)
Velikonoční beránek z třeného těsta s mandlemi
Množství: forma beránek o objemu 1,5 litru
Suroviny
- 120 g másla
- 210 g cukru krupice (1 lžíci cukru můžete nahradit pravým vanilkovým cukrem s kousky vanilky)
- špetka soli
- 3 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 75 g mletých mandlí
- 5 strouhnutí citronové kůry
- 90 ml mléka
Na vymazání:
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hrubé mouky
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Formu vymažeme máslem. Hrubou moukou poprášíme vymazaný povrch tak, aby mouka všude ulpěla v poměrně výrazné vrstvě. Zbytek mouky vysypte.
- Máslo, sůl a polovinu cukru třeme až vznikne světlá, nadýchaná pěna. Postupně do ní přidáme žloutky, každý další až poté, co se předchozí žloutek beze zbytku vstřebal do pěny.
- Metličkou smícháme mleté mandle, mouku a citronovou kůru. Pokud máte jen celé mandle nebo mandlové lupínky, snadno je rozsekáme v příručním robotu se sekacím nástavcem.
- Bílky vyšleháme se špetkou cukru do měkké, bílé, řídké pěny. Postupně vešleháme zbytek cukru, až vznikne hustý sníh.
- K utřenému máslu postupně po několika částech vařečkou vmícháme střídavě mouku s mandlemi a mléko. Na závěr přidáme sníh. Nalijeme do připravené formy a stěrkou zarovnáme.
- Beránek se peče cca 60 minut. Po 45 minutách můžeme beránka kontrolovat – jemně odklopíme horní část formy a zkontrolujeme špejlí propečení.
- Upečeného beránka vyjmeme z trouby a necháme pár minut odpočinout ve spodní části formy. Poté vyklopíme.