Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Sušené ovoce

Sušení ovoce je pradávná metoda jeho uchovávání pro období zimy. I když my už máme ovoce dostupné během celého roku i v čerstvé podobě, sušené ovoce nám může skvěle posloužit. Jeho výhodou totiž je zejména to, že se sklízí a zpracovává v době nejlepší zralosti a uchovávají se tak jeho nejlepší vlastnosti.

Sušit ovoce můžeme klasicky teplým vzduchem nebo v naopak v dnešní době modernější metodou lyofilizace – tedy mrazem. A v čem bude rozdíl?

Klasická metoda sušení teplým vzduchem je dostupnější i pro běžné domácnosti. Pořídit si sušičku není nijak nákladné. Teplota vzduchu však může způsobit částečnou ztrátu živin, které se v ovoci nachází. Často dojde i ke změně barvy a chuti sušených plodů.

Oproti tomu lyofilizace pracuje s teplotami velmi nízkými (pod bodem mrazu), ale zároveň se snížených tlakem. To způsobuje, že zmrazená voda v plodech sublimuje – z pevného skupenství přechází rovnou v plynné. Metoda tak lépe uchovává nejen živiny obsažené v ovoci, ale také jejich barvu, chuť a vůni. Ovšem pro domácí využití tato metoda příliš dostupná není.

Obě varianty sušení nám ale mohou zaručit, že budeme mít po celý rok k dispozici ovoce, které bylo sklizeno v plné zralosti – plné živin, vlákniny a slunce. A k čemu všemu jej můžeme využít?

Sušené ovoce je skvělé jako svačinka na cesty nebo jako mlsání místo nezdravých bonbonů nebo třeba chipsů. Navíc je velmi praktické, v batůžku se nepomačká a neponičí ho teplo. Jako zdroj energie při turistice je naprosto nedocenitelné. Pokud chcete, aby bylo opravdu tou nejzdravější variantou, vybírejte to neslazené. Proslazené varianty ovoce jsou chuťově dobré, ale musíte počítat se zvýšeným příjmem cukrů, což může být problém při některých dietách a při dodržování zdravého jídelníčku. Výborné je i do pečení a na zdobení dezertů. Použít lze i jako součást domácího musli, snídaňových kaší nebo zmrzlin.