Slunečnicovo – řepná pizza - Nutworld.cz
Slunečnicovo – řepná pizza
Slunečnice je rostlina, která byla mezi prvními pěstovanými na území Spojených států před 5000 lety. Byla využívána jako zdroj potravy a prostředek pro výrobu oleje.
Ne jenom naše tělo potřebuje přísun potravy. Nervová soustava ho potřebuje stejné množství. Serotonin, jinými slovy šťastný hormon, který zmírňuje stavy deprese. Zobání slunečnicových semínek má přímý dopad na jeho přísun.
Mezi další výhody patří množství vitamínu B6, který se v semínkách ukrývá. Ten pomáhá společně s řepou (viz recept) k tvorbě červených krvinek. B6 má přímý vliv na normální činnost nervové soustavy.
Další je důležitý vitamin E, který koluje po těle a hledá, následně likviduje volné radikály.
Z vyjmenovaných důvodů jsme pro Vás připravili recept na slunečnicovo-řepnou pizzu, která vám jistě zachutná a stane se pravidelnou součástí vašeho stolování s rodinou či přáteli.
Pizza je veganská a zcela bez lepku.
Co budeme potřebovat …
Korpus
-
1 šálek nastrouhané syrové řepy
-
¼ šálku kokosového či konopného oleje
-
½ lžičky tymiánu
-
mořská sůl podle chuti
Obloha
-
Hummus
-
Paprika
-
Jarní cibulka
-
Cibule
-
Česnek
-
Mrkev
-
Kapusta
-
A další libovolná zelenina
A jdeme na to.
Předehřejte si troubu na 150 °C.
V robotu nebo mixéru zpracujte všechny přísady na korpus, dokud se ze směsi nevytvoří souvislá hmota.
Lehce vymažte plech kokosovým olejem.
Rozprostřete směs na plech a to buď v plné velikosti plechu, nebo jako více menších oválných pizz do tloušťky asi půl centimetru (korpus může být samozřejmě tenší nebo silnější).
Na korpus rozetřete hummus. Na něj rozprostřete oblohu.
Pečte 45 minut. (Přesná doba se bude lišit podle obsahu tekutiny v zeleninové obloze a tloušťce směsi).
Hotovou pizzu ozdobíme praženými semínky a čerstvou bylinkou. Můžeme použít i rukolu a čerstvou jarní cibulku.
Podáváme teplé či studené společně s porcí Kimchi pro lepší trávení a pikantnější chuť.
Užijte si toto jídlo bez jakýchkoliv výčitek či viny.
Nechte si chutnat ✌????