Osmizrnné malinové lívance - Nutworld.cz
Osmizrnné malinové lívance
Při přípravě tohoto pokrmu se seznámíte s druhy mouky, o kterých jste možná ani neslyšeli. Celozrnné mouky jsou ve většině případů k sehnání na našem e-shopu. Mouku lze umlít i doma. Potřebujete k tomu jen výkonný mixer. Můžete zkombinovat jakékoli celozrnné obilniny a umlít z nich celkem dva šálky mouky.
Mletá semínka chia nebo lněná semínka nahrazují vejce tím, že plní funkci pojiva. Lívance jsou nejen velmi chutné, ale také obsahují spoustu sacharidů a bílkovin. Je to perfektní jídlo na začátek dne. Tuto pochoutku lze využít také jako jídlo před ranním během.
Na 10 – 12 velkých lívanců:
-
¼ šálku špaldové mouky
-
¼ šálku pohankové mouky
-
¼ šálku celozrnné pšeničné mouky
-
¼ šálku ovesné mouky
-
¼ šálku jáhelné mouky
-
¼ šálku žitné mouky
-
¼ šálku ječné mouky
-
¼ šálku kukuřičné mouky
-
¼ šálku konopného proteinu (nemusí být)
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
½ lžička mořské soli
-
2 šálky rostlinného mléka
-
3 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce datlového sirupu (může být javorový nebo agávový)
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1 lžička mleté skořice
-
1 ½ šálku zmrazených nebo čerstvých malin nebo malinový krém
-
Oříšky podle vaší chuti
Jdeme na to
V míse smícháme všechny druhy mouky, konopný protein, mletá semínka, kypřící prášek a sůl. Přilijeme mléko, olivový olej, sladidlo, vanilku, skořici a důkladně promícháme. Při možnosti malin je opatrně zamícháme do těsta.
Vymastíme pánev kokosovým olejem a rozehříváme na středním až nízkém plameni 3 – 5 minut, nebo zkusíme kápnout na pánev trochu vody – zasyčí-li, je pánev připravená. Lívance opékáme, dokud spodní strana lívanců nezezlátne a na horní se neobjeví bubliny. Pak obrátíme a opečeme po druhé straně. Zopakujeme postup se zbylým těstem.
Podáváme proložené karamelizovanými oříšky, které si uděláme na vedlejší pánvi a to tak, že rozpustíme cukr společně s mandlovým olejem v našem případě. Do tekuté směsi vložíme ořechy a promícháme.
Takto hotové ořechy vrstvíme mezi lívance. Můžeme přidat lyofilizované maliny a lístky máty.
Užijte si vaše jídlo.
Dobrou chuť ????