Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Lyofilizace aneb jak se vyrábí ovoce sušené mrazem

Lyofilizace ovoce, neboli sušení mrazem, je fascinující způsob konzervace ovoce, který zachovává jeho chuť, texturu a nutriční hodnoty. Tento proces, známý také jako sušení vymražením, má několik zajímavých aspektů, které stojí za prozkoumání.

Co je lyofilizace?

Lyofilizace je proces konzervace potravin, který zajišťuje maximální zachování nutričních hodnot. Vitamíny, minerály a antioxidanty obsažené v čerstvém ovoci díky tomu zůstávají téměř neporušené. Zachovává také přirozenou chuť – lyofilizované ovoce má tak autentický a svěží chuťový profil, který je blízký čerstvému ovoci. 

Lyofilizované ovoce sušené mrazem

Jak se lyofilizuje ovoce?

Celý proces lyofilizace ovoce zahrnuje tři hlavní kroky:

1. Zmrazení

Ovoce je zmrazeno na teploty kolem -50 °C.

Proces začíná tím, že ovoce je nejprve zmrazeno na velmi nízké teploty, obvykle kolem -50 °C. Tímto prudkým zmrazením se zamezí tvorbě velkých ledových krystalů, které by mohly poškodit buněčnou strukturu ovoce a ovlivnit jeho výslednou kvalitu.

2. Sublimace

Ovoce je umístěno do vakua, kde se voda sublimuje.

Po zmrazení je ovoce umístěno do vakuového prostředí. Ve vakuu dochází k procesu zvanému sublimace. Během sublimace se pevná forma vody (led) přeměňuje přímo na plynnou formu (páru) bez přechodu do kapalného stavu. Tento krok je klíčový, protože umožňuje odstranění vlhkosti z ovoce, aniž by došlo k jeho rozmělnění či rozpuštění. Sublimace je náročný proces, který může trvat několik hodin až dní, v závislosti na druhu ovoce a specifických podmínkách sušení.

3. Odstranění vlhkosti

Zbývající vlhkost je odstraněna při nižších teplotách.

Po dokončení sublimace, kdy je většina vody již odstraněna, pokračuje proces lyofilizace odstraněním veškeré zbývající vlhkosti při nižších teplotách. Tento krok je nutný k dosažení konečného produktu s velmi nízkým obsahem vody, který je stabilní při pokojové teplotě a má dlouhou trvanlivost. Výsledkem je lehké, křupavé a výživově bohaté ovoce, které si zachovává svou původní chuť a aroma.

Lyofilizované ovoce sušené mrazem

Výhody lyofilizovaného ovoce

Lyofilizované ovoce přináší řadu výhod, které ho činí atraktivní volbou pro zdravé stravování:

  • Výživové hodnoty: Lyofilizace zachovává vitamíny, minerály a antioxidanty obsažené v čerstvém ovoci lépe než tradiční sušení.
  • Chuť a textura: Ovoce si zachovává svou přirozenou chuť a lehkou, křupavou texturu.
  • Dlouhá trvanlivost: Díky nízkému obsahu vody má lyofilizované ovoce delší trvanlivost bez nutnosti přidání konzervantů. Při správném skladování vydrží i roky.
  • Lehkost a snadná přeprava: Lyofilizované ovoce je lehké a snadno přenosné, což je ideální pro cestování, turistiku a jiné outdoorové aktivity.

Použití lyofilizovaného ovoce

Mrazem sušené ovoce má široké spektrum využití:

  • Svačinky: Lyofilizované ovoce je skvělou a zdravou svačinkou, kterou si můžete vzít kamkoliv.
  • Přísady do jídel: Můžete ho také přidat do cereálií, jogurtů, smoothies nebo pečiva.
  • Gastronomie: V gastronomii se používá pro zdobení dezertů a pro zvýraznění chutí dezertů, zmrzlin atp.

TIP: Objevte široký výběr kvalitního lyofilizovaného ovoce na našem e-shopu a vychutnejte si zdravé svačinky plné přírodních chutí a výživových hodnot.

Lyofilizované ovoce sušené mrazem

Za lyofilizované ovoce se vyplatí si připlatit

  • Cena: Proces lyofilizace je nákladný, což se promítá do ceny finálního produktu. Tu však vyváží jedinečná chuť a vůně silně podobná čerstvému ovoci. Mrazem sušeného ovoce navíc budete v různých pokrmech potřebovat menší množství.
  • Dopad na životní prostředí: Výroba lyofilizovaného ovoce vyžaduje méně energií na přepravu a skladování než čerstvé ovoce, což může přispět ke snížení uhlíkové stopy.

Lyofilizované ovoce se stává stále populárnější díky svým výhodám, širokým možnostem využití a hlavně skvělé chuti. Je to vynikající volba pro ty, kteří hledají zdravé a praktické možnosti stravování.

Zdroje