Kešu ořechy - ČESKÝ FAVORIT pod drobnohledem
Kešu patří v České republice mezi nejoblíbenější oříšek. I z toho důvodu jsme jim dali prostor hned na začátku.
Suchý plod kešu roste na stromě, který se jmenuje ledvinovník západní. Mnoho lidí neví, že se ve skutečnosti jedná o pecky kešu jablíček, které na tom stromě rostou, přičemž na každém z nich se nachází jedlá nažka a to je náš kešu oříšek
O zdravotním benefitu kešu ořechů opět není pochyb. Avšak stejně jako v minulých článcích, ani teď není mým cílem vám zde vypisovat jednotlivé studie, odborné názvy apod., ale ve stručnosti Vám říci, jak nám kešu ořechy přispějí k našemu zdraví, jak je zařadit do jídelníčku a pár obecných informací navrch.
ZDRAVOTNÍ ASPEKTY
- Kešu ořechy oproti ostatním ořechům obsahují více železa.
- Obsahují kvalitní tuky, které pomáhají zvyšovat dobrá holesterol.
- Obsahují velmi slušné množství rozpustné vlákniny
- Kešu oříšky jsou zdrojem hořčíku, zinku, mědi, fosforu a železa. Obsahují vitamíny skupiny B, vitamin E a K.
- Jako většina ořechů jsou kešu ořechy významnými antioxidanty
A mnoho dalších benefitů, o kterých se můžete dočíst v článku Úvod ve SKOŘÁPCE.
Zde je náhled na nutriční hodnoty Kešu ořechů ve 100g, který mluví sám za sebe.
Zajímavostí u těchto oříšků je jejich podíl sacharidů, který je oproti ostatním ořechům několikanásobně vyšší. Proto u stravovacích režimů postavených na nižším příjmu cukrů je kešu potřeba konzumovat v menší míře nebo s nimi pouze doplnit jiné ořechy.
VÝŽIVOVÉ ASPEKTY
Kešu můžeme konzumovat mnoha způsoby. Můžeme je jíst syrové nebo pražené (uzené, solené,…) jako svačinu samostatně nebo je přidat do sladkých nebo slaných jídel. Můžeme je využít namleté na kousky, ve vločkách,jako mouku a mnoho dalšího
Kešu ořechy jsou kvalitním zdrojem energie (tj. energie, která vás dokáže zasytit, dodá vám vitaminy, minerály, zdravé tuky, vlákninu apod.)
- kešu snižují hladinu cukru v krvi a glykemický index potravin. i když, jak už jsme se zmínili, obsahují oproti jiným ořechům, větší množství sacharidů, díky tukům dokážou hladinu lépe stabilizovat.
„Pokud je rozhozená hladina cukru, bude to u vás evokovat stále chutě a a budete mít potřebu se dojídat chvíli po snědeném jídle, což vám opět bude rozhazovat glykémii a jste v začarovaném kruhu (hladinu rozhazují sacharidové pokrmy, čím více průmyslově zpracované, tím horší). Pokud si dáte např. banán a k tomu přidáte hrst kešu, tak vám banán sám o sobě (tolik) nerozhodí hladinu cukru a ještě sytící efekt této např. svačiny bude dostačující do dalšího plánovaného jídla a nebudete mít potřebu se v mezičase dojídat a to samozřejmě spěje i k postupné redukci. (stejně je to například s přidáním do kaší – jen si vždy pohlídat množství)
- jsou vhodné i pro těhotné ženy
- díky vápníku a hořčíku mají vliv na sílu a kvalitu vlasů, nehtů a zesílení kosterního sytému, mohou sloužit jako prevence křečí
- obsahují slušné procento bílkovin, což je makronutrient, který je základním aspektem dobře sestaveného jídelníčku a okolo nich skládáme další dva: tuky a sacharidy
- samozřejmě přispívají k psychické pohodě (pokud je celý jídelníček sestavený z kvalitních potravin)
Nikdy nic není pouze o jedné potravině. Je potřeba na věc koukat z globálního hlediska, ale mandle by určitě neměly chybět ve vašem jídelníčku. Vždy je samozřejmě lepší volit mandle naturální, před upravenou formou.
JAK BY MĚLY KEŠU OŘECHY VYPADAT?
Zdravé a bezchybné oříšky by měly mít světlé krémové zbarvení bez prasklin, plísní, skvrn a zatuchlého zápachu.
VELIKOSTI A DRUH ZPRACOVÁNÍ KEŠU
Je několik druhů kešu a jsou odstupňované dle velikosti – čím větší ořech, tím je jeho cena vyšší a naopak čím více je ořech půlený, tím by jeho cena měla klesat.
SKLADOVÁNÍ
Kešu ořechy by se měli skladovat na chladném místě a tmavém místě. Ideálně je skladovat v nádobě, kde není přístup kyslíku nebo u dobře uzavíratelných sáčcích. Pokud toto dodržíte, ořechy by měly vydržet 5 – 6 měsíců.