Vše balíme čerstvě pro Vás. Dárečky vyrábíme ručně :) Děkujeme za Váš zájem.

Kdy je mezinárodní den otců 2024 + tipy na přání a jak se slaví

Mezinárodní den otců je oslavou, která se koná po celém světě na počest všech tatínků. Tento svátek je skvělou příležitostí vyjádřit vděčnost a lásku našim otcům. Ale kdy je den otců 2024? A jaké jsou nejlepší způsoby, jak tento den oslavit?

Kolikátého je den otců?

V roce 2024 připadá den otců na 16. června. Tento den je pevně stanovený a každoročně se slaví třetí neděli v červnu, což je tradice, která se dodržuje ve většině zemí světa. Tato tradice vznikla ve Spojených státech, kde se poprvé slavila v roce 1910 na základě snahy Sonory Smart Doddové, která chtěla uctít svého otce, veterána z občanské války. Den otců se měl slavit na jeho narozeniny 5. června. Pastor ovšem neměl v tento den čas, proto byla oslava přesunuta na třetí červnovou neděli, což připadlo na 19. června 1910.

Dárkové balení oříšků na den otců

Třetí neděle v červnu byla vybrána také proto, aby poskytovala dostatečný časový odstup od Dne matek, který se slaví druhou neděli v květnu. Tento rozestup umožňuje rodinám zaměřit se na každý svátek zvlášť a plně ocenit oba rodiče ve dvou různých obdobích roku. 

Oslavy Dne otců se mohou lišit podle kulturních tradic, ale hlavní myšlenkou zůstává ocenit a uctít všechny otce za jejich přínos a podporu v rodině a společnosti​.

Jak se slaví den otců v ČR?

V České republice, stejně jako v mnoha jiných zemích, je den otců příležitostí k rodinným setkáním a oslavám. Tradičně se otcové obdarovávají dárky, přáními a různými gesty vděčnosti.

Mezi oblíbené dárky ke dni otců patří například osobní dárky, které mají emocionální hodnotu, nebo praktické předměty, které tatínkové využijí v každodenním životě. Pokud přemýšlíte, jaký dárek ke dni otců by byl ten pravý, zkuste se zamyslet nad tím, co váš tatínek opravdu rád dělá nebo co by mu udělalo radost.

Dárkové balení oříšků na den otců

Některé rodiny volí také společné aktivity, jako je grilování, výlety do přírody nebo sportovní aktivity. Důležité je, aby tento den byl pro vašeho tatínka nezapomenutelný a plný radosti.

Tipy na přání ke dni otců

Přání ke dni otců je jedním z nejdůležitějších aspektů tohoto svátku. Zde je několik tipů na to, jak napsat originální a srdečné přání:

  1. Zkuste do přání vložit nějakou osobní vzpomínku, kterou sdílíte jen vy dva. To udělá přání jedinečným.
  2. Nezapomeňte vyjádřit svou vděčnost za všechny ty chvíle, kdy vás váš tatínek podporoval a vedl. Slova mají obrovskou sílu a upřímná slova vděčnosti mohou opravdu zahřát u srdce.
  3. Pokud má váš tatínek smysl pro humor, nezapomeňte do přání vložit nějaký vtipný prvek nebo připomenout společný vtipný zážitek. Smích je skvělý způsob, jak oslavit společné chvíle a udělat den otců ještě radostnější.

Dárkové balení oříšků na den otců

Dárek ke dni otců

Vybrat ten správný dárek ke dni otců může být někdy obtížné. Zde je několik tipů na dárky, které by mohly vašeho tatínka potěšit:

  • Zážitky: Dárek ve formě zážitku, jako je výlet, koncert nebo sportovní událost, může být skvělým způsobem, jak strávit čas spolu. Společné zážitky totiž často zůstanou v paměti dlouhou dobu.
  • Praktické dárky: Něco, co váš tatínek skutečně využije – například nářadí, elektronika nebo knihy. Praktické dárky jsou vždy ceněné, protože ukazují, že znáte tatínkovy potřeby a zájmy.
  • Osobní dárky: Personalizované předměty, jako je fotokniha s rodinnými fotkami nebo gravírovaný nůž, mají vždy velký úspěch. Tyto dárky mají emocionální hodnotu a ukazují, že jste do jejich výběru vložili kus sebe.
  • Zdravé mlsání: Pokud váš tatínek miluje zdravé mlsání, můžete mu pořídit například výběr ořechů a sušeného ovoce. Pro ty, kteří dávají přednost sladkým pochoutkám, máme v nabídce různé druhy čokoládových delikates, které zaručeně udělají radost.

TIP: Vyberte si z našich předpřipravených dárkových krabiček v sekci Tipy na dárky pro tatínka.

Zdroje