Borůvková sklenka - Nutworld.cz
Borůvková sklenka
Borůvky, fialové bobulky, které obarví kde koho a kde co. Za jejich fialovou barvu může barvivo myrtilin. Toto barvivo zachytává volné radikály a brání tak stárnutí organismu a bojuje proti srdečním a cévním chorobám. Borůvky také pomáhají proti vysokému tlaku. Šťáva z borůvek se používá v redukčních dietách a to kvůli nízkým cukrům a přesto sladké chuti.
Z těchto důvodů, jsme pro vás vymysleli recept, který si zamilujete. Není potřeba nic péct, ani čekat na kynutí těsta či podobné “trable”.
Co vše je potřeba?
-
1 ½ šálku borůvek
-
½ šálku vody
-
lístky máty
-
pár kapek vanilkového extraktu
-
ořechy podle vaší chuti, my jsme použili para, mandle, pistácie a kešu
Jdeme na to
Vločky, med, vanilkový extrakt a ořechy rozmixujeme do hrubší hmoty. Pozor na para ořechy. V článku na našem blogu jste se mohli dočíst o obsahu selenu, který je v takové výší, že konzumace těchto ořechů nemůže být tak bohatá. Dezert je pro dva lidi, tudíž jsme použili čtyři ořechy.
Vzniklou směs necháme odpočinout a vrhneme se na borůvky. Očištěné borůvky nasypeme do kastrůlku a necháme změknout společně s lístky máty. Přidáme med a vodu. Směs chceme hrubší, takže hlídat.
Směs necháme zchladit a v mezičase si v hmoždíři rozdrtíme kešu ořechy a pistácie, které budou dělat dezert křupavější.
Teď už nás čeká ta nejlepší část. Vrstvíme vločky, borůvky a rozdrcené oříšky. Takto pokračujeme dle možností vámi vybrané skleničky. Na závěr zasypeme ořechy a přidáme lístek máty.
Takto naplněnou sklenici vložíme nejlépe přes noc do lednice (já osobně to nevydržel), ale musím říct, že porce po nočním odpočinku byla znatelně chutnější.
Užijte si to